Elu võimalikusest maal ehk kuidas panna endale internetti

Kas ‘Estwin’ projekti puhul on tegemist tõsiselt võetava projektiga või mängitakse palli ühte väravasse nii nagu meil ikka kipub olema.


Praeguseks on ‘Estwin’ magistraalvõrk minu elukoha piirkonnas välja arendatud. Küla ühest küljest jääb magistraalvõrk ca 2,5 kilomeetri kaugusel. Seega nüüd peaksid rambivalgusesse astuma erafirmad ehk siis hakkama välja ehitama nn ‘viimast miili’. Aga võta näpust. Kui asjakohase küsimusega pöördusin ühes suurema side infrastruktuuri hoidja poole sain teada, et kui ma tahan enda elamisse saada kaasaegsetele nõuetele vastavat internetti siis 86.000 EUR oleks see summa, mida välja käies saaks paari aasta jooksul mulle valguskaabli tuppa (sic!).

 Tegin päringu Elioni’le.

“Oleks huvi liituda Teie poolt pakutava 500/500 MB ühendusega. Tegemist on uusarendusega Kose vallas Tuhala külas (Oti tee ja Kaevu tee kinnistud) ja Saula külas (Veski tee ja Oru tee kinnistud) – seega potentsiaalseid Elioni teenuse kasutajaid oleks ca 20 klienti. Asum asub Vaida-Urge maantee 4.-ndal kilomeetril Aruvallast Tuhala suunal.”

Läks ikka mõned päevad ja siis tuli kohe mitu vastust. Esimene vastus oli: “Eelpool nimetatud Oti tee ja Kaevu tee uusarenduse lähipiirkonnas puudub Elioni maakaablivõrk. Lähim koht, kus saaksime optikal teenust pakkuda asub ca 2,5 km kaugusel Tallinn-Tartu mnt ääres kulgeval valguskaabli trassil. Kuna asumis ei ole arendaja poolt rajatud sidekanalisatsiooni, siis kujuneb ca 20 elamuni optika jaotusvõrgu ja juurdepääsukaabli ehitus üpris kalliks ega ole majanduslikult otstarbekas. Lähiajal ei ole meil seal piirkonnas kaablivõrgu arendusi plaanis.”

Läks veel mõned päevad ja tuli veel üks vastus: “Anname Teile teada, et kahjuks ei ole hetkel võimalik  aadressile OTI TEE , TUHALA KÜLA, KOSE VALD, HARJUMAA hüperkiiret internetti pakkuda. Kuna valguskaabli võrgu ehitus antud piirkonnas eeldaks kaablikanalisatsioonide projekteerimist, seadustamist ja rajamist, siis ei ole mõistlik Teile eraldi valguskaabli ehitusmaksumust esitada, kuna tegemist on väga kalli projektiga. Indikatiivselt arvestatuna üle 86 102 .00 EUR. Kui Elion hakkab antud piirkonnas võrgu planeerimisetöid teostama, siis võetakse Teiega kindlasti ühendust ning esitatakse konkreetne hinnapakkumine. Juhul kui antud teema osas tekib Teil küsimusi, siis palume saata need kirjalikul kujul Elioni e-posti aadressile  TRS@elion.ee

Et sedasi siis. Aga tundub, et asjad päris niisama soiku ei ole jäänud, kuna juhtusin lugema ühte artiklit Lääne Elust.