Feeder 8080 töötava pordiga

ADS-B – Automatic Dependant Surveillance Broadcast

Ajad on põnevad. Kes oleks võinud mingid aastad tagasi mõelda sellest, et taevas üle pea lendavat lennukit võiks kuidagi määratleda. Hea, kui oskasid väliste tunnuste põhjal öelda, mis tüüpi lennukiga on tegemist .  Ühel hetkel tekkisid  internetti  leheküljed, milledelt sai vaadata reaalajas lendavaid lennukeid, kust  tulevad ja kuhu lähevad.  Praeguseks ei ole aga kellelgi tundmatud leheküljed www.flightradar24.com www.flightstats.com,  flightaware.com. Nendelt lehtedelt saab jälgida kommertslennukeid reaalajas. Muidugi tuleb arvestada sellega, et saadav informatsioon ja reaalne tegelikkus on  ajalises nihkes.

Kõige põnevam asja juures on see, et seda süsteemi annab ka ise ehitada ja tekitada endale isiklik Lennuradar.

ADS-B süsteem töötab põhimõttel, et lennuki pardal on saatja, mis töötab 1090 Mhz sagedusel. Sellel sagedusel saadetava signaali sees on lennuki lennuandmed: lennukõrguse, -kiiruse ja lennuki asukoha kohta, lisaks veel lennuki identifitseerimise andmed. Needa antakse selle signaaliga edasi ning maapeal on võimalik neid andmeid jälgida ja kuvada. Selleks on vaja arvutit ja DVB-T USB pulka, mis töötaks RTL8200 tüüpi tüüneriga E4000. Eestis on praegu müügil “NOT ONLY TV” pulgad, mis kirjelduste järgi peaks töötama ja neid andmeid vastu võtma aga mina seda pulka tööle ei saanud.

lv5deluxe

Teine ja hästi töötav variant on ADS-B USB Dongle (R820T). Pulka saab tellida internetist http://shop.jetvision.de leheküljelt. Minu oma on saadetud Saksamaalt ja tuli kohale nädalaga.

Minu ADS-B pulk

Sama pulga võib tellida koos väikese toaantenniga või antenniga, mida saab õue, maja katusele panna. Kui raha väga kulutada ei taha siis saab selle antenni ka ise teha. Õpetusi, kuidas selle jaoks antenni teha on internet täis. Minul töötas alguses toaantenniga, mis võttis signaali vastu ca 50 km kauguselt. Ise ehitasin 75 oomisest antennikaablist kolineaarse antenni. Selle antenni ühe lõigu pikkuseks on 110 mm. Erinevatel lehtedel on erinevad pikkused, kuid minu 12 elemendiline antenn võtab metsa vahelt kuni 200 km kaugusele. Heade vastuvõtu tingimuste korral võib andmete vastuvõtt olla kuni 600 km kauguselt.